Change language

Registrera dig och få ut ytterligare av mognadstestet genom best practice-jämförelse och rekommendationer! Om du också fyller i bokkoden får du tillgång till fler case och övningar.

Introduktion av EMI – från skivbolag till musikbolag

I intervjustolen: Stefan Blom, före detta styrelseordförande och vd EMI Music Norden. Idag är Stefan Chief Strategy Officer och Chief Content Officer på Spotify
Vad: EMI var ett av världens största musikbolag som 2012 såldes till Universal (musikbolaget) och SONY/ATV (förlagsdelen). Av konkurrensskäl köptes delar av EMIs musikbolag upp av Warner däribland den skandinaviska delen
Omsättning: Norden 68 miljoner dollar, globalt 1,8 miljarder dollar (2012)
Resultat (EBITDA): Norden 10 miljoner dollar, globalt 222 miljoner dollar (2012)
Anställda: Norden 80 och globalt 2000 (2012)
Grundades: 1931
Var: fanns i 50 länder
Framgångsfaktorer: Bygga självkänsla, skapa en “våga testa”-kultur och få in ny kompetens
Trivia:  EMI var det första av majorbolagen som slutade med att använda kopieringskydd (drm) på den musik som släpptes

Musikbranschen har gått genom många teknikskiften. Från stenkaka, vinyl och kassett vidare till cd, nedladdning och streaming. Dessa tekniklivscykler har gått allt snabbare och när cd:n kom och många skulle byta ut de vinylskivor de hade med cd:ar växte marknaden kraftigt. 2000 nådde musikförsäljningen sin kulmen i Sverige med en omsättning på knappt 1,7 miljarder kronor. Sedan kom raset i och med att fildelningstjänster som Kazaa, Napster och Pirate Bay började växa sig stora. Stefan Blom, sedermera vd och styrelseordförande på EMI, beskriver det som att musikbranschen vid den tiden hamnade i en masspsykos. Istället för att försöka förstå konsumentens förändrade behov och hjälpa till att möta de nya behoven blev branschen protektionistisk och fokuserade på att försöka hitta sätt att komma åt fildelningen juridiskt. Då den befintliga intäktsmodellen haltade började också musikbolagen att försöka skriva så kallade 360-avtal med artister för att kompensera. Alltså avtal som försöker att täcka in alla intäkter som kan skapas runt en artist exempelvis konserter, merchandising och sponsring.

Ungefär samtidigt började iTunes att på allvar ta fart, framförallt i USA. Kombinationen med hårdvaran Ipod och mjukvaran Itunes bildade ett ekosystem som gjorde det enkelt för konsumenten att ladda ned och lyssna på musik. När iTunes store senare kom kunde musik enkelt köpas och det drev på utvecklingen ytterligare. Då verksamheten för Apple främst handlade om att tjäna pengar på att sälja Ipods blev marginalerna som gick tillbaka till musikindustrin höga och branschen började så smått tro på en digital framtid.

I Sverige gick det lite trögare för Itunes mycket på grund av den fildelningen men det såldes som mest musik för runt 60-70 MSEK genom Itunes men trots detta var det länge den största digitala intäktskällan. Flera mobiloperatörer med Tre i spetsen satsade också hårt på att “bundla” musiktjänster med telefoner. På så sätt ville de differentiera sig, skapa nya intäkter men framförallt behålla de telefonikunder de hade.

År 2008, samma år som musikindustrin bottnade med 780 miljoner kr i intäkter lanserades Spotify i Sverige.

År 2008, samma år som musikindustrin bottnade med 780 miljoner kr i intäkter lanserades Spotify i Sverige. Att det skedde samma år är ingen slump. Spotify hade under lång tid försökt att få till stånd rättighetsavtal med majorbolagen men det hade dragit ut på tiden. Musikbolagen gillade inte intäktsmodellen men efter vissa justeringar i upplägg och en marknad som gick på knäna var till slut alla majorbolag villiga att testa. EMI var det bolag som signerade först och de levde upp till sin devis att hellre säga ja än nej.

Även om Spotify rivstartade och redan 2009 var ikapp och förbi iTunes, i Sverige, fick bolaget initialt mycket kritik, inte minst från artister som klagade på att deras utbetalningar var alldeles för små. Magnus Uggla var en av dem som inte ville ha kvar sin musik på tjänsten. “När jag fick den första avräkningen från Spotify visade det sig att jag under det första halvåret tjänat lika mycket på sex månader som en halvdan gatumusikant drar in på en dag” skanderade han.

Det snabbt ökade användandet och intäkterna som följde med det talade dock sitt tydliga språk, och tvivlarna blev med tiden allt färre. Första halvåret 2015 stod intäkterna från streamade musiktjänster för 84 % av den totala musikförsäljningen i Sverige med Spotify som den helt dominerande aktören.  

Viktigaste lärdomarna?

På frågan vad andra företag kan ta med sig från hans egna, EMIs och musikbranschens erfarenheter lyfter Stefan följande:

  • Förändring kommer aldrig att sluta – det betyder att det gäller att anpassa sig till att förändring är ett normaltillstånd.
  • Förändring tar tidatt få organisationer att förändras tar tid och det gäller att ha tålamod.   
  • Våga testa, våga misslyckasdet viktigaste är att skapa en kultur där man vågar prova. Att ibland misslyckas är en del av resan.
  • Fira varje litet framsteg – glöm inte bort att stanna upp och fira de framgångar som sker hur små de än kan te sig.
  • Data är viktigt för att göra rätt –att arbeta baserat på fakta snarare än enbart magkänsla eller gamla “sanningar” är en viktig grund för att lyckas.

______

Läs mer om EMI

EMI – från trögrörlig och trött till snabbfotad och framåtsträvande

EMI – från enhetsförsäljning till återkommande intäkter

0