Change language

Registrera dig och få ut ytterligare av mognadstestet genom best practice-jämförelse och rekommendationer! Om du också fyller i bokkoden får du tillgång till fler case och övningar.

Introduktion av Cinnober – innovativ spjutspets i en konservativ finansbransch

I intervjustolen: Veronica Augustsson, vd
Vad: Cinnober, världsledande plattformsleverantör av trading och clearingsystem för börser och clearinghus. Cinnober.com
Omsättning: 408 miljoner kronor (2013/2014, 18 månader)
Resultat (EBIT):  – 3,1 miljoner kronor (2013/2014, 18 månader)
Anställda: cirka 250 personer
Grundades: 1998
Var: Kontor i Stockholm, Umeå, London och New York
Trivia: Veronica fick anställning som programmerare på Cinnober 2002 då endast 19 år gammal. Därefter har hon haft roller som säljsupport, affärsutvecklare och säljchef innan hon blev vd 2012. 

Innovation är inte en idé. Det är en process, en kultur och något något man hela tiden måste jobba med.

– Veronica Augustsson, vd

Cinnober grundades i slutet av 90-talet av fyra personer, där två var avhoppare från OM-gruppen, med visionen att skapa dåtidens mest avancerade tekniska plattform för finansiella transaktioner. Även om det första elektroniska aktiehandelssystemet kommit redan 1985 (utvecklat av just OM) var arbetet fortsatt ytterst traditionellt och manuellt. “Plattformen som byggdes på den tiden handlade mycket om att kopiera dåtidens manuella arbetssätt digitalt”, berättar Veronica Augustsson, vd på Cinnober. “Alla system var proprietära och få standarder fanns”.

Fram till 2008 var fokus just på att standardisera så mycket som möjligt av systemen för börshandel och inte minst byggdes gränssnitten på standarder som gjorde att olika system kunde kommunicera med varandra. Men fortfarande var det enbart handel med värdepapper som digitaliserats fullt ut med realtidshandel skötta av robotar och med följden att aktiehandeln kraftig ökade. Clearinghusen, det vill säga den mellanhand som sköter transaktionerna administrativt och juridiskt, med uppgiften att minska risken för köpare och säljare, gjorde fortsatt sin riskbedömning endast ett par gånger om dagen. I och med att handeln kraftigt ökat innebar det i sin tur att risken för fel hos clearinghusen ökade vilket i ytterligare ett led påverkade den riskpremie som betalas av aktieköparna. Att gå över till realtidsbaserad clearing ansågs fram tills då av de flesta som omöjligt.

Så kom Lehman-kraschen.

Det som hände i och med den var att finansmarknaden sågs på med nya ögon och att hantera risk hamnade i centrum av diskussionen, inte minst hos clearinghusen. Cinnober förstod detta och fattade, trots mångas dubier, beslutet att bygga världens första realtidsbaserade clearingsystem. Redan ett år senare, 2009, lanserades produkten TRADExpress RealTime Clearing med kundlöftet att förenkla hantering av ökad aktiehandelsvolym och ökad riskkomplexitet. 2010 kom den första kunden och när intervjun gjordes hade de fem kunder på lika många kontinenter med sitt clearingsystem. Fortfarande än idag är de ensamma med ett realtidsbaserat system för clearinghus.

Synen på innovation

“För oss är innovation en livlina och ett måste.”,  börjar Veronica. “Vi vill vara ledande i utvecklingen. Innovation är inte en idé. Det är en process, en kultur och något något man hela tiden måste jobba med. Innovation handlar ofta om att lägga till eller dra av något för någonting som redan finns. Fram till för några år sedan hade en cykel pedaler. Sedan kom någon på att pedalerna ofta är i vägen för barn och tog bort dem. Balanscykeln var född! För oss handlar innovation om att korsbefrukta kunskap om en marknad och trender i omvärlden med teknik.”  

Vilka trender som följs

“Kryptovalutor som exempelvis bitcoin är ett område vi följer med stort intresse, crowdfunding ett annat”, berättar Veronica. “Ett tredje är social monitorering. Aktiehandel är som en kollektiv masspsykos och alla tittar på alla och att ha tillgång till viktig information innan, eller i alla fall inte efter, andra är en nyckel. Genom att kunna följa vad som skrivs på webben positivt och negativt exempelvis vid en ny produktlansering är ett exempel på en ny viktigt informationskälla.”

Vilka är lärdomarna?

  • Attityden är A & O, hos henne själv och i organisationen. Vi måste vara nyfikna, orädda och det är viktigt att bejaka idéer. Även om de kan verka galna vid första anblick.
  • Misslyckande är ok. Man lär sig lika mycket av en ide som inte fungerade som en som fungerade. Om det går att göra, hur skulle man göra då?
  • Definiera inte marknader utifrån geografi. Tänk istället, hur kommer nästa generation se på världen?
  • Försök göra en upplevelse även av tråkiga tjänster.
  • Kombinera kreativa personer med “doers” annars får idén antingen inte tillräcklig höjd eller så händer inget.

______

Läs mer om Cinnober

Hur Cinnober lyckas med sin distribuerade organisation

0